Stamppot saai? Echt niet. Dit zijn mijn vijf favoriete combinaties – van klassiek tot creatief. Snel gemaakt, altijd lekker.
#1 STAMPPOT MET IJSBERGSLA EN SPEKJES.
Stamppot met ijsbergsla en spekjes.
Ingrediënten
- 400 gram kruimige aardappelen
- ½ ijsbergsla
- 1 rood ui
- 2 teentjes knoflook
- volle hand diepvries tuinerwten
- 2 eieren
- 50 gram parmezaanse kaas
- 125 gram spekblokjes (ik gebruik vaak mager)
- olijfolie
- scheutje warme melk
- 1 el mosterd
- peper
- zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een ruime pan met water en wat zout tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even droogstomen.
- Terwijl de aardappelen koken, snipper je de rode ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak ze kort mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Kook de eieren in een aparte pan tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd in stukken.
- Snijd de ijsbergsla in repen.
- Als de aardappelen gaar zijn, stamp ze fijn met de stamper. Voeg een scheutje warme melk toe en blijf roeren tot de puree de gewenste consistentie heeft bereikt.
- Meng de mosterd en geraspte parmezaanse kaas door de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de doperwten in warm water en voeg aan de aardappelpuree toe samen met de ijsbergsla reepjes. (bewaar wat sla voor garnering)
- Schep de aardappel-puree op de borden, strooi het spek-uienmengsel eroverheen en garneer met de reepjes ijsbergsla, stukjes hardgekookt ei en eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#2 Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.
Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 200 gram gesneden prei
- 1 zakje mozzarella (125 gram)
- 3 teentjes knoflook
- 125 gram cherry tomaten
- 300 gram kipfilet reepjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl oregano
- 1 tl chili vlokken
- olijfolie
- zout
- peper
- scheutje kookvocht
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Kook de aardappelen met wat zout gaar.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de prei op laag vuur 10 minuten. Wel af en toe roeren.
- Pers 3 knoflookteentjes uit en fruit met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg na 3 minuten de tomatenpuree toe en bak dit voor 2 minuten mee.
- Voeg de chilivloeken en oregano en de kip toe. Bak de kip al roerend op laag vuur gaar.
- Snijd de cherry tomaten door de helft en voeg dit als de kip gaar is toe aan de pan.
- Giet de aardappelen ondertussen af. Bewaar wel een beetje kookvocht zodat je dit door de aardappelen kan stampen. Roer de prei door de aardappelpuree en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
- Maak de mozzarella droog en snijd in kleine stukjes. Roer de mozzarella door de kip met tomaat en laat van het vuur af rustig smelten.
- Serveer de stamppot met de kip.
- Eetsmakelijk!
#3 SPINAZIE STAMPPOT MET SPEKJES & PARMEZAANSE KAAS.
Spinazie stamppot met spekjes & parmezaanse kaas.
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 200 gram verse spinazie
- 125 gram spekjes
- 3 rood uien
- 2 el Dijon-mosterd
- 2 el kruidenkaas
- parmezaanse kaas
- zout
- peper
- handje walnoten
- scheutje warme melk
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar.
- Pel en snijd de uien in halve ringen.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de spekjes met ui. Zodra de spekjes krokant zijn voeg je de spinazie aan de wok toe.
- Roerbak de spinazie mee zodat het een beetje gaat slinken.
- Giet de aardappelen af.
- Stamp de aardappelen fijn met een scheutje melk, mosterd, roomkaas en een flinke hand vol geraspte parmezaanse kaas.
- Roer de spinazie met spekjes & ui door de aardappelen heen en proef de stamppot en voeg naar smaak extra zout, peper, mosterd of Parmezaanse kaas toe.
- Garneer de stamppot met stukjes walnoot en geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#4 ANDIJVIE STAMPPOT MET WALNOTEN.
Andijvie stamppot met walnoten.
Ingrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen
- 200 gram gesneden andijvie
- 125 gram magere spekjes
- 2 rode uien
- 2 el philadelphia knoflook & fijne kruiden
- 1 flinke el mosterd
- scheutje melk
- geraspte parmezaanse kaas
- zout
- peper
- olijfolie
- handje walnoten
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar.
- Pel en snijd de uien in halve ringen.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de spekjes met ui. Zodra de spekjes krokant zijn voeg je de andijvie aan de wok toe.
- Roerbak de andijvie mee zodat het een beetje gaat slinken.
- Giet de aardappelen af.
- Stamp de aardappelen fijn met een scheutje melk, mosterd, roomkaas en een flinke hand vol geraspte parmezaanse kaas.
- Roer de andijvie met spekjes & ui door de aardappelen heen en breng op smaak met peper en zout. (eventueel nog wat mosterd naar smaak)
- Garneer de stamppot met stukjes walnoot en geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#5 Stamppot kerrie zuurkool.
Stamppot Kerrie zuurkool.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram kerrie zuurkool (jumbo)
- 1 groente bouillonblokje
- 250 gram magere spekjes
- scheut ketjap manis
- 100 ml melk
- 2 rookworsten
- peper
- zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in stukjes. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar met een groente bouillonblokje.
- Kook de zuurkool met een scheut water 20 minuten met deksel.
- Bak de spekjes lekker krokant en zet opzij.
- Giet de aardappelen af. Schenk de melk erbij en stamp tot een mooie gladde puree.
- Giet de zuurkool af. Schep deze met de uitgebakken spekjes door de puree.
- Voeg een flinke scheut ketjap manis door de puree, even goed roeren en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
- Heerlijk met rookworst.
- Eetsmakelijk!