5x Goeie Stamppotten.

Stamppot saai? Echt niet. Dit zijn mijn vijf favoriete combinaties – van klassiek tot creatief. Snel gemaakt, altijd lekker.

#1 STAMPPOT MET IJSBERGSLA EN SPEKJES.

Stamppot met ijsbergsla en spekjes.

Stamppot is altijd goed. Wat dacht je van deze heerlijke stamppot die perfect is voor de warme dagen? Sla hoeft je niet perse als een salade te eten. Sla kan je ook prima voor een stamppot gebruiken. Heerlijk met wat tuinerwten, spekjes, ei en parmezaanse kaas. 
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram kruimige aardappelen
  • ½ ijsbergsla
  • 1 rood ui
  • 2 teentjes knoflook
  • volle hand diepvries tuinerwten
  • 2 eieren
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 125 gram spekblokjes (ik gebruik vaak mager)
  • olijfolie
  • scheutje warme melk
  • 1 el mosterd
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een ruime pan met water en wat zout tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even droogstomen.
  • Terwijl de aardappelen koken, snipper je de rode ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak ze kort mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Kook de eieren in een aparte pan tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd in stukken.
  • Snijd de ijsbergsla in repen.
  • Als de aardappelen gaar zijn, stamp ze fijn met de stamper. Voeg een scheutje warme melk toe en blijf roeren tot de puree de gewenste consistentie heeft bereikt.
  • Meng de mosterd en geraspte parmezaanse kaas door de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de doperwten in warm water en voeg aan de aardappelpuree toe samen met de ijsbergsla reepjes. (bewaar wat sla voor garnering)
  • Schep de aardappel-puree op de borden, strooi het spek-uienmengsel eroverheen en garneer met de reepjes ijsbergsla, stukjes hardgekookt ei en eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord aardappel recepten, stamppot met ijsbergsla, zomer

#2 Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.

Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.

Ik vond een heerlijke recept op AH die ik zeker wilde proberen. Een lekker stamppot prei met smaakvolle kipfilet reepjes. Dit lust iedereen wel!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram gesneden prei
  • 1 zakje mozzarella (125 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 gram cherry tomaten
  • 300 gram kipfilet reepjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl oregano
  • 1 tl chili vlokken
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • scheutje kookvocht

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Kook de aardappelen met wat zout gaar.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de prei op laag vuur 10 minuten. Wel af en toe roeren.
  • Pers 3 knoflookteentjes uit en fruit met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg na 3 minuten de tomatenpuree toe en bak dit voor 2 minuten mee.
  • Voeg de chilivloeken en oregano en de kip toe. Bak de kip al roerend op laag vuur gaar.
  • Snijd de cherry tomaten door de helft en voeg dit als de kip gaar is toe aan de pan.
  • Giet de aardappelen ondertussen af. Bewaar wel een beetje kookvocht zodat je dit door de aardappelen kan stampen. Roer de prei door de aardappelpuree en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
  • Maak de mozzarella droog en snijd in kleine stukjes. Roer de mozzarella door de kip met tomaat en laat van het vuur af rustig smelten.
  • Serveer de stamppot met de kip.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord kipfilet, stamppot, stamppot prei

#3 SPINAZIE STAMPPOT MET SPEKJES & PARMEZAANSE KAAS.

Spinazie stamppot met spekjes & parmezaanse kaas.

Hier is een recept voor een heerlijke spinazie stamppot met kruidenkaas, mosterd en Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram verse spinazie
  • 125 gram spekjes
  • 3 rood uien
  • 2 el Dijon-mosterd
  • 2 el kruidenkaas
  • parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • handje walnoten
  • scheutje warme melk

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar. 
  • Pel en snijd de uien in halve ringen.
  • Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de spekjes met ui. Zodra de spekjes krokant zijn voeg je de spinazie aan de wok toe.
  • Roerbak de spinazie mee zodat het een beetje gaat slinken.
  • Giet de aardappelen af.
  • Stamp de aardappelen fijn met een scheutje melk, mosterd, roomkaas en een flinke hand vol geraspte parmezaanse kaas.
  • Roer de spinazie met spekjes & ui door de aardappelen heen en proef de stamppot en voeg naar smaak extra zout, peper, mosterd of Parmezaanse kaas toe.
  • Garneer de stamppot met stukjes walnoot en geraspte parmezaanse kaas.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord stamppot

#4 ANDIJVIE STAMPPOT MET WALNOTEN.

Andijvie stamppot met walnoten.

Andijviestamppot is een klassiek Nederlands gerecht dat perfect is voor koude dagen. Doe wat knapperige walnoten erbij voor een heerlijke twist!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram gesneden andijvie
  • 125 gram magere spekjes
  • 2 rode uien
  • 2 el philadelphia knoflook & fijne kruiden
  • 1 flinke el mosterd
  • scheutje melk
  • geraspte parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • handje walnoten

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar. 
  • Pel en snijd de uien in halve ringen.
  • Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de spekjes met ui. Zodra de spekjes krokant zijn voeg je de andijvie aan de wok toe.
  • Roerbak de andijvie mee zodat het een beetje gaat slinken.
  • Giet de aardappelen af.
  • Stamp de aardappelen fijn met een scheutje melk, mosterd, roomkaas en een flinke hand vol geraspte parmezaanse kaas.
  • Roer de andijvie met spekjes & ui door de aardappelen heen en breng op smaak met peper en zout. (eventueel nog wat mosterd naar smaak)
  • Garneer de stamppot met stukjes walnoot en geraspte parmezaanse kaas.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord stamppot andijvie, winter recepten

#5 Stamppot kerrie zuurkool.

Stamppot Kerrie zuurkool.

Ook zo zin in een stamppot? Ik ben gek op zuurkool maar de kerrie zuurkool vind ik toch wel het lekkerst. Heerlijk met spekjes en rookworst.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram kerrie zuurkool (jumbo)
  • 1 groente bouillonblokje
  • 250 gram magere spekjes
  • scheut ketjap manis
  • 100 ml melk
  • 2 rookworsten
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in stukjes. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar met een groente bouillonblokje.
  • Kook de zuurkool met een scheut water 20 minuten met deksel.
  • Bak de spekjes lekker krokant en zet opzij.
  • Giet de aardappelen af. Schenk de melk erbij en stamp tot een mooie gladde puree.
  • Giet de zuurkool af. Schep deze met de uitgebakken spekjes door de puree.
  • Voeg een flinke scheut ketjap manis door de puree, even goed roeren en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
  • Heerlijk met rookworst.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord stamppot recepten, winter recepten, zuurkool

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vind je van dit recept?




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Eten met Danielle | 2025 | KvK 80399908 | BTW NL003440855B16 | TEL 06 41 14 91 39