Op zoek naar een lekker recept voor stamppot? Kijk snel naar deze 5 stamppot recepten die favoriet zijn op de site.
#1 Boerenkool met ketjap en rookworst.
Boerenkool met rookworst.
Ingrediënten
- 300 gram gesneden boerenkool
- 700 gram kruimige aardappelen
- 200 gram spekreepjes
- 2 rode ui
- 1 el mosterd
- 1 groente bouillonblokje
- peper
- zout
- ketjap manis
- klontje boter
- scheutje melk
- 1 XXL rookworst
Instructies
- Schil en was de aardappelen en snijd in stukjes.
- Zet de aardappelen met water en snuf zout op het vuur en kook ze in 15 á 20 minuten gaar.
- Doe de boerenkool in een grote pan met water en 1 groente bouillonblokje en kook dit gaar in 20 minuten.
- Pel en snijd de rode uien in dunne halve ringen. Bak eerst in een koekenpan de spekjes aan. Voeg na 5 minuten de rode ui toe en bak de spekjes zachtjes krokant. Voeg de laatste 2 minuten nog een scheut ketjap manis toe.
- Giet de aardappelen en de boerenkool af, stamp de aardappelen met een klontje boter en een scheut melk tot een mooi puree.
- Roer de boerenkool met de helft van de ui en spekjes door de puree heen. Voeg de mosterd toe met een scheutje ketjap manis, peper en zout naar smaak. Even roeren en klaar.
- Bereid de rookworst volgens de verpakking. Garneer de stamppot met de overige ui en krokante spekjes.
- Eetsmakelijk!
#2 Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.
Prei stamppot met kipfilet, tomaat & mozzarella.
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 200 gram gesneden prei
- 1 zakje mozzarella (125 gram)
- 3 teentjes knoflook
- 125 gram cherry tomaten
- 300 gram kipfilet reepjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl oregano
- 1 tl chili vlokken
- olijfolie
- zout
- peper
- scheutje kookvocht
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Kook de aardappelen met wat zout gaar.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de prei op laag vuur 10 minuten. Wel af en toe roeren.
- Pers 3 knoflookteentjes uit en fruit met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg na 3 minuten de tomatenpuree toe en bak dit voor 2 minuten mee.
- Voeg de chilivloeken en oregano en de kip toe. Bak de kip al roerend op laag vuur gaar.
- Snijd de cherry tomaten door de helft en voeg dit als de kip gaar is toe aan de pan.
- Giet de aardappelen ondertussen af. Bewaar wel een beetje kookvocht zodat je dit door de aardappelen kan stampen. Roer de prei door de aardappelpuree en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
- Maak de mozzarella droog en snijd in kleine stukjes. Roer de mozzarella door de kip met tomaat en laat van het vuur af rustig smelten.
- Serveer de stamppot met de kip.
- Eetsmakelijk!
#3 Spinazie stamppot.
Spinazie stamppot met spekjes en champignons.
Ingrediënten
- 500 gram kruimelige aardappelen
- 200 gram verse spinazie
- 125 gram spekreepjes
- 1 ui
- 125 gram kastanje champignons
- 1 el mosterd
- scheut ketjap manis
- scheut melk
- snuf knoflookpoeder
- snuf zout
- snuf peper
- olijfolie
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook de aardappelen met een snuf zout in 20 min. gaar.
- Pel en snipper de ui, maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes krokant. Haal de spekjes uit het vet en bak hier de ui en champignons in.
- Voeg na 5 minuten de spinazie in delen toe en laat dit al roerend slinken. Schenk het overtollige vocht uit de pan.
- Giet de aardappelen af en stamp met een stamper met een scheutje warme melk tot een mooi puree. Voeg de mosterd, ketjap manis, knoflookpoeder, peper en eventueel zout naar smaak toe en roer dit door de puree.
- Schep de spinazie met ui en champignons doorheen.
- Eetsmakelijk!
#4 Stamppot boerenkool met gebakken rookworst.
Stamppot boerenkool met gebakken rookworst.
Ingrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen
- 300 gram gesneden boerenkool
- 1 groente bouillonblokje
- 1 rookworst
- 125 gram spekreepjes
- 1 uien
- 100 gram champignons
- 5 el ketjap manis
- 25 ml melk
- ½ el mosterd
- klein scheutje water
- peper
- olijfolie
Instructies
- Schil en was de aardappelen en snijd in stukjes.
- Zet de aardappelen met water en snuf zout op het vuur en kook ze in 15 á 20 minuten gaar.
- Doe de boerenkool in een grote pan met water en 1 groentebouillonblokje en kook dit gaar in 20 minuten.
- Snijd de rookworsten in plakjes, de uien in dunne ringen en de champignons in kwarten.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de spekreepjes, de plakjes rookworst, uien champignons. Bak dit 6 minuten goed aan en voeg de ketjap manis en de mosterd toe, roer dit goed door. Klein scheutje water erbij en laat dit zachtjes pruttelen.
- Giet de aardappelen en de boerenkool af, stamp de aardappelen met een scheut melk tot een mooi puree.
- Schep de boerenkool op de borden en garneer de stamppot met de heerlijke gebakken worstenjus met ui.
- Eetsmakelijk!
#5 Stamppot kerrie zuurkool.
Stamppot Kerrie zuurkool.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram kerrie zuurkool (jumbo)
- 1 groente bouillonblokje
- 250 gram magere spekjes
- scheut ketjap manis
- 100 ml melk
- 2 rookworsten
- peper
- zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in stukjes. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar met een groente bouillonblokje.
- Kook de zuurkool met een scheut water 20 minuten met deksel.
- Bak de spekjes lekker krokant en zet opzij.
- Giet de aardappelen af. Schenk de melk erbij en stamp tot een mooie gladde puree.
- Giet de zuurkool af. Schep deze met de uitgebakken spekjes door de puree.
- Voeg een flinke scheut ketjap manis door de puree, even goed roeren en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
- Heerlijk met rookworst.
- Eetsmakelijk!