Top 5 recepten van deze maand.
#1 Stamppot verse spinazie met oosterse balletjes.
Stamppot verse spinazie met oosterse gehaktballetjes.
Ingrediënten
- 500 gram kruimelige aardappelen
- 300 gram spinazie
- 125 gram spekjes
- 1 ui
- 1 el mosterd
- scheutje melk
- snuf zout
- snuf peper
- olijfolie
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar. Maak ondertussen de gehaktballetjes. Zie recept Oosterse gehaktballetjes.
- Pel en snipper de ui.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes met de ui. Zodra de spekjes krokant zijn en de ui glazig haal je ze uit het vet en zet opzij.
- Wok de spinazie in het spekvet en laat dit al roerend wat slinken. Voeg wat peper en zout toe. Schenk het overtollige vocht uit de pan.
- Giet de aardappelen af en stamp met een stamper met een scheutje warme melk tot een mooi puree. Schep de spinazie, spekjes en ui erdoor en breng op smaak met wat mosterd, peper en zout.
- Garneer met de gehaktballetjes en de jus van de gehaktballetjes.
- Eetsmakelijk!
#2 Filetlapjes met spinazie.
Filetlapjes met spinazie.
Ingrediënten
- 2 uien
- handje pijnboompitten
- 4 gemarineerde filetlapjes
- 1 kippen bouillonblokje
- scheutje water
- 1 rood paprika
- 200 gram spinazie
- 2 tl kaneel
- 1 el knoflookpoeder
- olijfolie
Instructies
- Snijd de uien in ringen en de paprika in grove stukken.
- Wok de ui, paprika en de pijnboompitten met wat olijfolie.
- Bak de filetlapjes gaar met wat olijfolie en snijd in stukken en zet even opzij.
- Voeg een kippen bouillonblokje met een klein scheutje water toe aan de wok en laat dit even pruttelen. Voeg de kaneel, knoflookzout en spinazie toe. Wok dit mee tot de spinazie is geslonken.
- Eetsmakelijk!
#3 Couscous salade met kip en mango.
Couscous met kip en gegrilde mango.
Ingrediënten
- 125 gram couscous
- 2 kipfilets
- gyroskruiden
- 1/2 geel paprika
- 1/2 rood paprika
- 1/4 komkommer
- 4 cherry tomaten
- handje rucola sla
- 1 klein uitje
- 1 teentje knoflook
- 100 gram feta
- 1 rijpe mango
- handje pijnboompitten
- 1 el honing
- 1 tl mosterd
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Bereid de couscous zoals op de verpakking staat vermeld.
- Snijd de paprika en komkommer in kleine stukjes. De cherry tomaten door de helft en snijd de ui en knoflook fijn en voeg samen in een grote kom.
- Snijd de kipfilets in stukjes en marineer met de gyroskruiden. Bak de stukjes kip met wat olijfolie gaar en voeg deze toe aan de kom. Rooster de pijnboompitten en zet opzij.
- Snijd de mango (zover het kan) in plakken en de rest in kleine blokjes. Voeg de mangoblokjes toe aan de kom en gril de plakjes mango voor 5 a 6 minuten met een grillpan zodat je mooie streepjes ziet.
- Voeg de couscous en handje rucola sla toe aan de kom en verkruimel de feta over de salade. Maak op smaak met een dressing van honing, mosterd, extra olijfolie, peper en zout en roer alles goed door.
- Garneer met de pijnboompotten en leg de gegrilde mango boven op de salade.
- Eetsmakelijk!
- TIP: Geen grillpan in huis? Je kan de plakjes mango ook even op een tosti ijzer roosteren.
#4 Pasta bolognese met spek & doperwten.
Pasta bolognese met spek & doperwten.
Ingrediënten
- 300 gram volkoren pasta
- 150 gram ontbijtspek
- 300 gram rundergehakt
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 pot basis pastasaus naar keuze
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 el Italiaanse kruiden
- 150 gram diepvries doperwten
- 1 kippen bouillonblokje
- olijfolie
- snuf zout
- snuf peper
Instructies
- Snijd de spek in stukjes en bak deze in de koekenpan met wat olijfolie krokant en zet opzij.
- Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Maal de zongedroogd tomaatjes in de keukenmachine en zet opzij.
- Bak de ui en knoflook met wat olijfolie glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
- Doe daarna de gemaalde zongedroogde tomaatjes en de pot pastasaus erbij en bak 2 minuten mee.
- Kook ondertussen de spaghetti met 1 kippenbouillonblokje beetgaar.
- Doe de doperwten in een bakje met een laagje water en verwarm dit 2 minuten in de magnetron. Let op dat ze niet ontploffen, het gaat erom dat ze ontdooien. Giet ze daarna af.
- Verkruimel een groentebouillonblokje door de pastasaus en voeg 1 el Italiaanse kruiden toe. Laat de saus nog even 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet de spaghetti af, roer de doperwten en pasta door de saus heen. Garneer met wat gebakken spekjes of roer dit ook door de pasta heen.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
- Eetsmakelijk!
#5 Salade met blauwe bessen, appel & geitenkaas.
Salade met blauwe bessen, appel & geitenkaas.
Ingrediënten
- 75 gram rucola slamelange
- 1 appel
- handje blauwe bessen
- handje snoeptomaatjes
- 125 gram spekblokjes
- handje pijnboompitten
- 1/2 zakje salade croutons knoflook
- geitenkaas
dressing voor de salade:
- 1 tl honing
- 2 tl olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
Instructies
- Rooster de pijnboompitten en zet opzij. Doe de salade in een kom.
- Bak de spekjes (zonder olijfolie) lekker krokant en zet opzij.
- Schil de appel en snijd in blokjes.
- Snijd de tomaatjes in tweeën.
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Je kan dit helemaal naar je eigen smaak maken.
- Meng de sla met de dressing, tomaatjes, spekjes, appel, pijnboompitten en blauwe bessen.
- Garneer de salade met de croutons en verkruimel de geitenkaas over de salade.
- Eetsmakelijk!