Top 5 recepten van deze maand.
#1 Kip Ketjap met broccoli en rijst.
Kip ketjap met broccoli en rijst.
Ingrediënten
- 150 gram rijst
- 1 kipfilet
- 125 gram champignons
- 1/2 gele ui
- 1 rode ui
- 1 stronk broccoli
- 1 volle hand taugé
- 2 teentjes knoflook
- flinke scheuten ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 2 el honing
- handje ongezoute cashewnoten
- sesamzaadjes
- olijfolie
- eventueel bloem of maizena om de saus te binden
- eventueel groentebouillonblokje
Instructies
- Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
- Snijd de kip in kleine blokjes en de broccoli in kleine roosjes.
- Kook de broccoliroosjes 4-5 minuten beetgaar.
- Snijd de uien in grove stukken, snijd de knoflook fijn en snijd de champignons in kwarten.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook voor 2 minuten aan en voeg daarna de kipfiletblokjes en champignons toe en bak dit 5 minuten mee.
- Voeg wat flinke scheuten ketjap manis, 1 el sojasaus en 2 el honing toe en laat dit voor 5 minuten zachtjes omscheppend pruttelen.
- Voeg als laatste de taugé en broccoli toe, schep alles even goed door en garneer met sesamzaadjes en cashewnoten.
- Saus te dun? Roer 1 el bloem of maizena door de saus. Te weinig smaak nog? Dan kan je een ½ bouillonblokje boven de pan verkruimelen.
- Serveer met rijst of couscous
- Eetsmakelijk!
#2 Pasta met Aubergine & Ricotta.
Pasta met Aubergine & Ricotta.
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 ui
- 100 gr gerookte kip
- 2 teentje knoflook
- 2 tl gedroogde oregano
- 200 gr pastaschelpjes
- 2 el rode chili-knoflookpesto
- 50 gr ricotta
- 15 gr parmezaanse kaas
- handje amandelen
- 2 el water
Instructies
- Snijd de aubergine in stukjes van 1 cm, snijd de ui fijn, pers de knoflook fijn en snijd de gerookte kip in hele kleine stukjes.
- Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine, ui, kip en knoflook met de oregano 2 minuten. voeg 2 el water toe en laat met deksel zachtjes 5 minuten stoven.
- Hak de amandelen fijn en zet apart. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Haal de deksel van de pan en bak nog 10 minuten onder regelmatig roeren.
- Voeg de 2 el pesto en 40 gram ricotta toe en daarna de pasta. Roer dit goed om. Rasp de parmezaan fijn en roer dit door de pasta heen.
- Voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer met wat stukjes amandelen, snufje oregano en de rest van de ricotta erover.
- Eetsmakelijk!
#3 Kip ketjap met sperziebonen en rijst.
Kip ketjap met sperziebonen en rijst.
Ingrediënten
- 150 gram volkorenrijst
- 300 gram sperziebonen
- 1 puntpaprika
- 200 gram kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ketjap manis
- 2 tl gemberpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl uienpoeder
- 2 eieren
- 1 handje cashewnoten
- 100 ml water
- 1 kippen bouillonblokje
- olijfolie
Instructies
- Snijd de kipfilet is stukjes en marineer de kipfilet met een flinke scheut ketjap manis, 2 tl knoflookzout, 2 tl uienpoeder en 2 tl gemberpoeder en zet in de koelkast.
- Kook de rijst, giet af en laat zonder deksel uitstomen.
- Was de sperziebonen. Snijd de steelaanzet eraf en snijd de sperziebonen in 2 stukjes. Kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
- Pel en snipper de ui en zet opzij.
- Snijd de paprika in de lengte door de helft, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilet stukjes hierin rondom aan.
- Voeg de ui, 2 geperste knoflookteentjes en de paprika toe en bak dit tot de ui glazig is. Voeg dan wat flinke scheuten ketjap manis, 100 ml water en een verkruimeld bouillonblokje toe. Even roeren en dit voor 10 minuten zachtjes laten pruttelen zodat de saus lekker dik kan worden.
- Bak in een andere koekenpan een omelet van 2 eieren en snijd dit in stukjes.
- Voeg de rijst toe aan de pan met stukjes ei en bak dit nog even een aantal minuten mee.
- Serveer de rijst met sperzieboontjes en kip in ketjapsaus. Garneer met wat cashewnoten.
- Eetsmakelijk!
#4 Butter Chicken.
Butter Chicken.
Ingrediënten
Voor de kip:
- 800 gram kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml griekse yoghurt
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl komijn
- 2 tl gehakte gember
- 1 tl paprikapoeder
- 2 el garam masala kruiden
Voor de saus:
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 75 gram roomboter
- 2 tl gehakte gember
- 1 tl kaneel
- 1 tl komijn
- 2 tl paprikapoeder
- 1 el garam masala kruiden
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 70 gram tomatenpuree
- 2 el suiker
- 100 ml slagroom
- verse koriander
- snuf zout
Instructies
- Snijd de kipfilet in blokjes, pel en snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. (Ik doe het zelf in een keukenmachine zodat het goed fijn is.) Marineer hiermee de kipfiletblokjes samen met de griekse yoghurt, chilipoeder, komijn, gember, paprika en garam masala. Meng alles goed door elkaar en laat dit in de koelkast even goed intrekken.
- Voor de saus pel en snijd je de ui en knoflook fijn (Ik doe dit weer in de keukenmachine extra lang zodat het een gladde saus gaat worden.) Verwarm de roomboter in de koekenpan. Fruit de ui en knoflook voor 3 minuten aan.
- Voeg de gemarineerde kip toe met de gember, kaneel, komijn, paprika, garam masala en bak dit voor 5 minuten.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, suiker en de slagroom toe, roer dit goed door en laat dit op laag vuur 15 minuten zachtjes met deksel pruttelen. De kip kan zo heerlijk zachtjes gaar worden.
- Ondertussen kook je de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking en warm je de naanbrood op of maak je dit zelf. (Recept kan je op de site vinden)
- Garneer met wat fijngesneden koriander en voeg eventueel zout naar smaak toe.
- Eetsmakelijk!
#5 Thaise wok met biefstukreepjes.
Thaise wok met biefstukreepjes.
Ingrediënten
- 150 gram volkorenrijst
- 2 stuks kogelbiefstuk
- 400 gram Thaise wokgroente
- 2 teentjes knoflook
- 1 groente bouillonblokje
- 3 el ketjap manis
- 4 el sojasaus
- 2 el honing
- 3 el water
- snuf zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de rijst volgens beschrijving van de verpakking.
- Snijd de biefstuk in dunne reepjes.
- Pers de knoflook en meng dit samen met de ketjap manis en snuf zout met de biefstukreepjes en zet opzij.
- Wok de Thaise wokgroente met een klein scheutje olijfolie.
- Verkruimel een groente bouillonblokje boven de wok met 3 el water, sojasaus en honing. Laat dit zachtjes voor 5 minuten stoven.
- Verhit een koekenpan en bak de biefstukreepjes kort aan. (2 minuten)
- Serveer de rijst met de wokgroente en leg de reepjes biefstuk bovenop.
- Garneer met eventueel wat sesamzaadjes.
- Eetsmakelijk!