Top 5 recepten van deze maand.
#1 ANDIJVIE-PREI STAMPPOT MET SPEKJES.
Andijvie – prei stamppot met spekjes.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 400 gram gesneden andijvie
- 2 preien
- 200 gram spekblokjes
- 1 groente bouillonblokje
- 1 flinke el mosterd
- scheutje warme melk
- scheutje ketjap manis
- klontje boter
- ½ el italiaanse kruiden
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 min. gaar.
- Snijd ondertussen de prei in ringen en snipper de ui.
- Kook de andijvie samen met de prei voor 5 minuten met een snuf zout.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes krokant. Haal de spekjes uit het vet en bak hier de ui in.
- Giet de aardappelen en de andijvie met prei af.
- Stamp de aardappelen fijn met een flinke scheut warme melk, mosterd en klontje boter.
- Roer de andijvie met prei en de ui door de aardappelen met de Italiaanse kruiden, peper en zout en ketjap manis. Eventueel extra mosterd naar smaak.
- Garneer met de spekjes en eventueel nog wat fijngesneden rauwe andijvie.
- Eetsmakelijk!
#2 COUSCOUS SALADE MET BIETJES EN FETA.
Couscous salade met bietjes en feta.
Ingrediënten
- 125 gram couscous
- 1 groente bouillonblokje
- 100 gram feta
- ¼ komkommer
- 1 tomaat
- ½ geel paprika
- 10 gram dille
- takje munt
- 1 rood ui
- 2 grote gekookte bieten
- handje sultana rozijnen
- citroensap
- olijfolie
- 1 el honing
- ½ el kaneel
- snuf chilipoeder
- snuf zout
- snuf knoflookzout
- snuf komijnzaad
Instructies
- Bereid de couscous met een groente bouillonblokje zoals op de verpakking staat vermeld.
- Snijd de komkommer, tomaat, paprika, dille, munt, ui fijn/stukjes of reepjes en de bieten in blokjes. Roer dit met een handje rozijnen voorzichtig door de couscous.
- Voeg de citroensap, olijfolie, honing, kaneel, chilipoeder, zout, knoflookzout, komijnzaad en de helft van de feta toe en roer alles goed door. Proef en voeg extra toe naar smaak.
- Garneer met de overige feta.
- Eetsmakelijk!
#3 Pannenkoek muffins.
Pannenkoek muffins met appel.
Ingrediënten
- 80 gram bloem
- 150 ml melk
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- ½ appel
- 1 tl kaneel
- 1 tl basterdsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de bloem, melk, ei, vanillesuiker, snufje zout en bakpoeder in een kom en mix dit tot een egaal beslag.
- Schil de appel en snijd in blokjes. Meng in een bakje met 1 tl kaneel & 1 tl suiker.
- Leg de muffinpapiertjes in de muffinvorm, spray ze eventueel wat in met bakspray en giet het beslag erin. Verdeel de stukjes appel met suiker & kaneel in de muffinvormpjes.
- Bak de muffins 25-30 minuten.
- Heerlijk met wat poedersuiker.
- Eetsmakelijk!
#4 KLASSIEKE CARPACCIO.
Klassieke carpaccio.
Ingrediënten
- 125 gram dun gesneden ossenhaas / carpaccio
- handje geraspte parmezaanse kaas
- handje geroosterde pijnboompitten
- handje rucola
- dressing balsamico azijn
Instructies
- Verdeel de carpaccio over 2 borden. Handje rucola er op en garneer met wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
- Druppel wat dressing balsamico azijn.
- Eetsmakelijk!
#5 KIP KERRIE MET DOPERWTEN & SPERZIEBONEN.
Kip kerrie met doperwten & sperziebonen.
Ingrediënten
- 150 gram witte rijst
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 300 gram kipfilet
- 150 gram diepvries sperziebonen
- 100 gram diepvries doperwten
- 3 el kerrie
- 1 el kurkuma
- 1 el komijn
- 200 ml kokosmelk
- 1 kippen bouillonblokje
- scheutje water
- olijfolie
- snuf zout
- snuf peper
Instructies
- Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de kipfilet blokjes gaar. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit voor 5 minuten mee.
- Voeg de kerriepoeder, kurkuma en komijn toe en roer dit goed door op laag vuur.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer een scheutje water en de kokosmelk door. Schep de doperwten en sperziebonen erbij.
- Laat de saus zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur (zonder deksel). Roer regelmatig even door.
- Eetsmakelijk!