Venkel, met zijn subtiele anijs-achtige smaak en knapperige textuur, is een veelzijdige groente die vaak over het hoofd wordt gezien in de keuken. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met de magische wereld van venkel door 5x heerlijke recepten te delen die de smaakpapillen betoveren en je zullen inspireren om deze groente te omarmen.
#1 Pasta met venkel & aubergine.
Pasta met venkel en aubergine.
Ingrediënten
- 350 gram penne
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- 1 kleine venkel
- 6 zongedroogde tomaten
- 200 gram gekruid kipgehakt
- 1 el paprikapoeder
- 1 groente bouillonblokje
- 200 ml kookroom
- 1 zakje parrano snippers
- snuf italiaanse kruiden
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Pel en snijd de ui fijn, snijd de knoflook fijn en de venkel en aubergine in kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaatjes grof in stukken.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en rul het kipgehakt. Na 3 minuten voeg je de ui en knoflook toe en bak dit glazig mee. Voeg na 5 minuten de venkel, aubergine en de tomaten toe en bak dit ook mee.
- Voeg na 5 minuten de paprikapoeder toe en verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Schenk de kookroom bij en roer dit alles goed door. De saus gaat nu al dikker worden.
- Roer de kaas door de saus. Zodra dit gesmolten is voeg je de pasta toe en roer dit door de saus. (Eventueel kan je nog wat zout en peper naar smaak toevoegen.)
- Bestrooi de pasta met italiaanse kruiden en serveer de pasta gelijk, want de saus is nu nog lekker smeuiig!
- Eetsmakelijk!
#2 PASTA MET VENKEL, SPINAZIE, TOMAAT EN KIPGEHAKT.
Pasta met venkel, spinazie, tomaat en kipgehakt.
Ingrediënten
- 150 gram volkorenpasta of pasta naar keuze
- 1 groente bouillonblokje
- 150 gram kipgehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine venkel
- 150 gram spinazie
- 5 cherrytomaatjes
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el paprika poeder
- 200 ml kookroom
- 50 gram geraspte kaas
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de pasta met 1 groente bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Pel en snipper de ui en pers de knoflook. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in kleine blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een wok en rul het kipgehak met de Italiaanse kruiden en paprikapoeder 3 minuten. Voeg de ui, knoflook en de venkelblokjes toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de spinazie en de gehalveerde tomaatjes, kookroom en de helft van de geraspte kaas toe en laat de spinazie slinken. Voeg de pasta toe, breng dit nog eventueel op smaak met wat peper en zout.
- Garneer de pasta met de overige geraspte kaas.
- Eetsmakelijk!
#3 SPAGHETTI MET VENKEL & SALAMI.
Spaghetti met venkel & salami.
Ingrediënten
- 200 gram spaghetti
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 venkel
- 120 gram milde salami worst
- 1 el paprikapoeder
- 1 groente bouillonblokje
- snuf peterselie
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Kook de spaghetti met een groente bouillonblokje beetgaar.
- Snijd de ui in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn.
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in dunne reepjes en de salami in kleine blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook, venkel en de salami blokjes voor 10 minuten.
- Voeg de paprikapoeder, peterselie en blik tomaten toe.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
- Eetsmakelijk!
#4 KRIELTJES MET GEBAKKEN VENKELSALADE.
Krieltjes met gebakken venkelsalade.
Ingrediënten
- 1 venkel
- 1 rood paprika
- 1 ui
- 1 tl venkelzaad
- 350 gram krieltjes
- olijfolie
Instructies
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in repen.
- Was en snijd de paprika en snijd in repen, snijd de ui in dunne reepjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan of koekenpan en bak de krieltjes op middelhoog vuur.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de venkel met ui voor 6 minuten. Voeg de venkelzaad toe en roer dit door. Voeg daarna de paprikareepjes toe en bak dit nog even 4 minuten mee.
- Heerlijk met een stukje vlees naar wens.
- Eetsmakelijk!
#5 PASTA MET VENKEL, SPINAZIE EN KIPGEHAKT.
Pasta met venkel, spinazie en kipgehakt.
Ingrediënten
- 300 gram pasta naar keuze
- 1 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 groente bouillonblokje
- 1 venkel
- 300 gram kipgehakt
- 2 el Italiaanse kruiden
- 1½ el paprikapoeder
- 300 gram spinazie
- 200 ml slagroom
- 60 gram geraspte parmezaanse kaas
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de pasta met het groente bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in kleine blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een wok en rul het kipgehak met de Italiaanse kruiden en paprikapoeder in 3 minuten. Voeg de ui, knoflook en venkel toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de spinazie toe en laat het al roerende slinken. Voeg de slagroom en de helft van de geraspte parmezaanse kaas toe en roer goed door.
- Roer de pasta door de saus en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Garneer met wat geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!