In dit artikel deel ik 5x heerlijke recepten met courgette die je kunt proberen. Van soep tot gewokte courgette, deze gerechten zullen je smaakpapillen verwennen.
#1 COUSCOUS MET GEWOKTE ANDIJVIE & COURGETTE.
Couscous met gewokte andijvie en courgette.
Ingrediënten
- 120 gram volkoren couscous
- 200 gram voorgesneden andijvie
- ½ courgette
- 2 rode uien
- 1 el ras el hanout
- 5 gram verse munt
- 5 gram platte peterselie
- olijfolie
- 150 gram feta
- ½ el honing
- peper
- zout
Instructies
- Bereid de couscous zoals op de verpakking staat vermeld. (Meng ½ el ras el hanout toe aan het water.)
- Snijd de courgette in blokjes en de uien in parten.
- Verhit een wokpan met olijfolie en roerbak de courgetteblokjes, ui en de andijvie.
- Voeg ½ el ras el hanout toe en roerbak dit voor 2 minuten mee.
- Snijd ondertussen de munt en peterselie grof en verkruimel de feta kaas.
- Meng in een grote kom de munt, peterselie, de helft van de feta kaas met een scheutje olijfolie en honing. Voeg de couscous en de helft van de groenten toe en meng alles door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout en schep de overige groenten met de feta kruimels erover.
- Eetsmakelijk!
#2 RISOTTO MET COURGETTE & SPEKJES.
Risotto met courgette & spekjes.
Ingrediënten
- 180 gram risotto
- 1 courgette
- 125 gram spekjes (mager)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 600 ml water
- 1 kippen bouillonblokje
- 80 gram parmezaanse kaas
- olijfolie
Instructies
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de courgette in kleine blokjes en zet opzij.
- Verhit wat olijfolie in een ruime hapjespan en fruit de ui en knoflook glazig.
- Voeg de risotto toe en bak dit al roerend 1 minuut goed mee.
- Kook het water in een waterkoker en maak bouillon met het kippen bouillonblokje.
- Voeg beetje bij beetje en al roerend de bouillon bij de risotto toe. Elke keer als de bouillon bijna is opgenomen door de risotto voeg je weer wat bouillon toe.
- Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de spekjes. Voeg na 4 minuten de blokjes courgette toe en roerbak dit mee.
- Als de risotto bijna klaar is voeg je de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer dit door de risotto heen.
- Laat de risotto met een deksel op de pan nog 2 minuten staan om te rusten.
- Verdeel de risotto over de borden en garneer met de gebakken spekjes met de blokjes courgette en de overige geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#3 PASTA MET COURGETTE.
Pasta met courgette.
Ingrediënten
- 150 gram pasta
- 1 courgette
- 200 gram gekruid kipgehakt
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml kookroom
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 groente bouillonblokje
- parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper
- zout
- snuf tijm
Instructies
- Kook de pasta met 1 groente bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Pel en snipper de ui en knoflook en snijd de courgette in stukjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en rul het kipgehakt.
- Voeg daarna de ui, knoflook, courgette en Italiaanse kruiden toe en bak dit voor 5 minuten mee.
- Giet de kookroom erbij met flink wat geraspte parmezaanse kaas en laat dit even zachtjes pruttelen.
- Roer de pasta door de saus en voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe. Garneer met wat tijm.
- Eetsmakelijk!
#4 COURGETTE PANNENKOEKJES.
Courgette pannenkoekjes
Ingrediënten
- 1/2 courgette
- 40 gram bloem
- 1 klein sjalot
- 1 ei
- 50 gram feta
- zout
- peper
- 1/4 gemalen komijnzaad
- olijfolie
Instructies
- Was en droog de courgette en rasp grof.
- Knijp de courgette fijn zodat het vocht eruit loopt.
- Snijd de sjalot fijn en verkruimel de feta.
- Meng in een kom de courgette, ei, sjalot, bloem, zout, peper, komijnzaad en de feta en roer alles goed door.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en schep hoopjes met een eetlepel. Druk ze wat plat en bak ze zachtjes aan beide kanten gaar en bruin. (Ik haal er 6 mini pannenkoekjes uit.)
- Eet ze lekker warm met eventueel dipsaus.
- Eetsmakelijk!
#5 COURGETTE – TOMATENSOEP.
Courgette – tomatensoep.
Ingrediënten
- 1 courgette
- 4 Roma tomaten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kippen bouillonblokje
- 600 ml water
- snuf italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de courgette en tomaten in blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook en courgette aan.
- Voeg na 5 minuten de tomaten toe en laat dit voor 2 minuten meebakken.
- Voeg het water en bouillonblokje toe en laat de soep voor 15 minuten pruttelen.
- Pureer de soep en roer een snuf Italiaanse kruiden, snuf zout en peper doorheen.
- Eetsmakelijk!