Top 5 recepten van deze maand.
#1 Flatbrood met Griekse gehaktballetjes.
Flatbrood met Griekse gehaktballetjes.
Ingrediënten
- 300 gram half om half gehakt
- 2 flatbrood van Rosita's
- 100 gram feta
- 1 komkommer
- 100 gram cherrytomaten
- 1 rood ui
- 170 gram Griekse yoghurt (klein bakje)
- 4 teentjes knoflook
- 1 el dille
- 1 el gedroogde munt
- 1 el peterselie
- el broodkruim
- 1 el oregano
- 1 el paprikapoeder
- 2 el kofte gehaktkruiden
- 1 el komijn
- 1 sjalot
- 1 el water
- bloem
- zout
- olijfolie
- extra vergine olijfolie
Instructies
- Verwarm het brood zoals op verpakking staat vermeld.
- Maak de tzatziki. Rasp een 1/2 komkommer grof en pers 3 teentjes knoflook uit.
- Knijp alle vocht uit de komkommer en meng dit met de geperste knoflook, Griekse yoghurt, scheutje extra vergine olijfolie, snuf zout en snufje gedroogde munt & dille in een bakje. Roer alles goed door en zet in de koelkast.
- Meng het gehakt met 1 el peterselie, 2 el broodkruim, 1 el oregano, 1 el paprikapoeder, 2 el kofte gehaktkruiden,1 el komijn, 1 el gedroogde munt, 1 ei, 1 el water en snuf zout.
- Maal de sjalot en 1 teentje knoflook fijn in een keukenmachine (of heel fijn snijden) en voeg dit toe aan het gehakt.
- Maak balletjes van het gehakt, rol door de bloem en bak de balletjes bruin en gaar in een koekenpan met olijfolie.
- Halveer de cherrytomaten, snijd een 1/2 komkommer in blokjes en de rode ui in dunnen ringen.
- Snijd de gehaktballetjes door de helft. Verdeel over de broodjes. Garneer met de tomaat, ui en komkommer. Verkruimel de feta over de broodjes.
- Garneer met de frisse tzatziki.
- Eetsmakelijk!
#2 Griekse gehaktballetjes in tomatensaus.
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus.
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2 el fijngehakte peterselie
- 3 el broodkruim
- 2 el oregano
- 2 el paprikapoeder
- 3 el kofte gehaktkruiden (Van Beekum specerijen)
- 1/2 el komijn
- 2 el gedroogde munt
- 1 ei
- 2 el water
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- bloem
- 1 aubergine
- snuf zout
- olijfolie
voor de saus
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
Instructies
- Meng het gehakt met de peterselie, broodkruim, oregano, paprikapoeder, kofte gehaktkruiden, komijn, gedroogde munt, ei, water en snuf zout.
- Maal de ui en knoflook fijn in een keukenmachine (of heel fijn snijden) en voeg dit toe aan het gehakt.
- Kneed alles goed door en maak kleine balletjes ter grootte van een walnoot en haal door de bloem.
- Verhit wat olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes tot ze bruin zijn. Haal ze daarna uit de pan en zet opzij.
- Maal 1 sjalot en 2 knoflookteentjes fijn. Snijd de aubergine in blokjes en bak dit samen voor 5 minuten in het bakvet van de gehaktballetjes.
- Voeg de tomaten toe. Leg de ballen in de tomatensaus en laat dit voor 15 á 20 minuten stoven.
- Heerlijk met een Griekse salade.
- Eetsmakelijk!
#3 Noodles met kip en roerei.
Noodles met kip en roerei.
Ingrediënten
- 1 pak Conimex kant en klaar woknoedels
- 1 rood paprika
- 300 gram Thaise kippenblokjes (AH)
- stronk broccoli
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- flinke scheut ketjap manis
- 3 eieren
- olijfolie
- eventueel sesamzaad
Instructies
- Pel en snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook fijn, was en snijd de paprika in grove stukken en de broccoli in hele kleine roosjes.
- Verwarm wat olijfolie in een wokpan en wok de kip 3 minuten goed aan. Voeg daarna de broccoli, paprika, ui en de knoflook toe en wok dit op hoogvuur 5 minuten goed mee.
- Zet het vuur wat lager en voeg een aantal flinke scheut ketjap manis toe en laat dit 5 minuten pruttelen.
- Verwarm ondertussen in een koekenpan een klein beetje olijfolie of boter en maak van de 3 eieren roerei.
- Voeg de noedels toe aan de groente en kip en roer alles goed door elkaar. De noedels hoeven alleen maar wat opgewarmd te worden.
- Garneer de roerei over de noedels met eventueel wat sesamzaad.
- Eetsmakelijk!
#4 Bagel met zalm & roomkaas.
Bagel met zalm & roomkaas.
Ingrediënten
- 4 bagels (gekocht op de markt)
- 1 pakje philadelphia roomkaas
- 200 gram gerookte zalm
- 1/2 komkommer
- hand rucola sla
- hand pijnboompitten (KoRo)
- peper
- zout
Instructies
- Snijd de bagels open en verwarm ze in de broodrooster.
- Rooster de pijnboompitten en zet opzij.
- Besmeer de onderkant van bagels in met de philadelphia roomkaas.
- Snijd met de dunschiller lange plakken van de komkommer en leg op de roomkaas.
- Daarna wat rucola sla en plakjes zalm. Garneer met de pijnboompitten en eventueel wat peper & zout.
- Eetsmakelijk!
#5 Italiaanse plaattaart.
Italiaanse plaattaart.
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 1 rode ui
- 1 rood paprika
- ½ courgette
- 60 gram creme fraiche
- 1 el groene pesto (KoRo)
- 1 mozzarella
- snuf italiaanse kruiden
- snuf knoflookzout
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op de bakplaat en vouw de randjes naar binnen. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Snijd de courgette in dunne plakjes, de ui in halve ringen en paprika in dunne reepjes.
- Meng de creme fraiche met de pesto samen en smeer de plaattaart hier mee in.
- Beleg de plaattaart met de plakjes courgette, ui en reepjes paprika. Breek de mozzarella in stukjes en verdeel over de pizza heen.
- Bestrooi met wat Italiaanse kruiden en de knoflookzout.
- Smeer de randjes in met eigeel.
- Bak de plaattaart 20 á 35 minuten.
- Eetsmakelijk!