Venkel is fris, zacht én vol smaak. In deze blog deel ik 5 makkelijke recepten waarmee je in no-time iets bijzonders op tafel zet.
#1 SPAGHETTI MET VENKEL & SALAMI.
Spaghetti met venkel & salami.
Ingrediënten
- 200 gram spaghetti
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 venkel
- 120 gram milde salami worst
- 1 el paprikapoeder
- 1 groente bouillonblokje
- snuf peterselie
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Kook de spaghetti met een groente bouillonblokje beetgaar.
- Snijd de ui in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn.
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in dunne reepjes en de salami in kleine blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook, venkel en de salami blokjes voor 10 minuten.
- Voeg de paprikapoeder, peterselie en blik tomaten toe.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
- Eetsmakelijk!
#2 Pasta met venkel & aubergine.
Pasta met venkel en aubergine.
Ingrediënten
- 350 gram penne
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- 1 kleine venkel
- 6 zongedroogde tomaten
- 200 gram gekruid kipgehakt
- 1 el paprikapoeder
- 1 groente bouillonblokje
- 200 ml kookroom
- 1 zakje parrano snippers
- snuf italiaanse kruiden
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Pel en snijd de ui fijn, snijd de knoflook fijn en de venkel en aubergine in kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaatjes grof in stukken.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en rul het kipgehakt. Na 3 minuten voeg je de ui en knoflook toe en bak dit glazig mee. Voeg na 5 minuten de venkel, aubergine en de tomaten toe en bak dit ook mee.
- Voeg na 5 minuten de paprikapoeder toe en verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Schenk de kookroom bij en roer dit alles goed door. De saus gaat nu al dikker worden.
- Roer de kaas door de saus. Zodra dit gesmolten is voeg je de pasta toe en roer dit door de saus. (Eventueel kan je nog wat zout en peper naar smaak toevoegen.)
- Bestrooi de pasta met italiaanse kruiden en serveer de pasta gelijk, want de saus is nu nog lekker smeuiig!
- Eetsmakelijk!
#3 VENKEL RISOTTO MET CITROEN.
Venkel risotto met citroen.
Ingrediënten
- 180 gram risotto
- 1 kleine venkel
- 1 citroen (schil geraspt en sap geperst)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 kippen bouillonblokje
- 600 ml water
- 80 gram parmezaanse kaas
- olijfolie
Instructies
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in dunne plakjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig.
- Voeg de plakjes venkel toe en bak ze tot ze zacht en licht goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig bedekt is met de olie en de groenten. Bak de rijst 2-3 minuten tot deze glazig is.
- Kook het water in een waterkoker en maak bouillon met het kippen bouillonblokje.
- Voeg beetje bij beetje en al roerend de warme bouillon bij de risotto toe. Elke keer als de bouillon bijna is opgenomen door de risotto voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is, dit duurt meestal 18-20 minuten.
- Voeg halverwege de kooktijd de geraspte citroenschil en het citroensap toe aan de risotto. Roer goed door.
- Roer als laatste nog een handvol geraspte Parmezaanse kaas door de risotto totdat deze mooi is gesmolten en de risotto nog romiger wordt. Voeg naar smaak meer kaas toe als dat nodig is.
- Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#4 KRIELTJES MET GEBAKKEN VENKELSALADE.
Krieltjes met gebakken venkelsalade.
Ingrediënten
- 1 venkel
- 1 rood paprika
- 1 ui
- 1 tl venkelzaad
- 350 gram krieltjes
- olijfolie
Instructies
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in repen.
- Was en snijd de paprika en snijd in repen, snijd de ui in dunne reepjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan of koekenpan en bak de krieltjes op middelhoog vuur.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de venkel met ui voor 6 minuten. Voeg de venkelzaad toe en roer dit door. Voeg daarna de paprikareepjes toe en bak dit nog even 4 minuten mee.
- Heerlijk met een stukje vlees naar wens.
- Eetsmakelijk!
#5 PASTA MET VENKEL, SPINAZIE EN KIPGEHAKT.
Pasta met venkel, spinazie en kipgehakt.
Ingrediënten
- 300 gram pasta naar keuze
- 1 ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 groente bouillonblokje
- 1 venkelknol, in hele dunne plakjes gesneden
- 300 gram kipgehakt
- 2 el Italiaanse kruiden
- 1½ el paprikapoeder
- 300 gram spinazie, gewassen en grof gehakt
- 200 ml slagroom
- 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Breng een grote pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
- Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig.
- Voeg het kipgehakt met de Italiaanse kruiden en paprikapoeder toe en rul dit in de pan.
- Voeg de dun gesneden venkel toe aan de pan en bak deze mee tot ze iets zachter worden, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de spinazie toe aan de pan en laat deze slinken terwijl je alles voorzichtig door elkaar roert.
- Verkruimel het groentebouillonblokje over het mengsel en giet de slagroom erbij en voeg de parmezaanse kaas toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus iets dikker wordt, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
- Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
- Serveer de pasta met venkel, spinazie en kipgehakt direct, eventueel met extra Parmezaanse kaas aan tafel. Geniet ervan!
- Eetsmakelijk!