Vandaag deel ik de 5x populairste recepten van afgelopen maand met jullie. Heb je nog geen idee wat je aankomende week moet gaan eten? Kijk dan zeker even in dit overzicht.
#1 STAMPPOT MET IJSBERGSLA EN SPEKJES.
Stamppot met ijsbergsla en spekjes.
Ingrediënten
- 400 gram kruimige aardappelen
- ½ ijsbergsla
- 1 rood ui
- 2 teentjes knoflook
- volle hand diepvries tuinerwten
- 2 eieren
- 50 gram parmezaanse kaas
- 125 gram spekblokjes (ik gebruik vaak mager)
- olijfolie
- scheutje warme melk
- 1 el mosterd
- peper
- zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een ruime pan met water en wat zout tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even droogstomen.
- Terwijl de aardappelen koken, snipper je de rode ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak ze kort mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Kook de eieren in een aparte pan tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd in stukken.
- Snijd de ijsbergsla in repen.
- Als de aardappelen gaar zijn, stamp ze fijn met de stamper. Voeg een scheutje warme melk toe en blijf roeren tot de puree de gewenste consistentie heeft bereikt.
- Meng de mosterd en geraspte parmezaanse kaas door de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de doperwten in warm water en voeg aan de aardappelpuree toe samen met de ijsbergsla reepjes. (bewaar wat sla voor garnering)
- Schep de aardappel-puree op de borden, strooi het spek-uienmengsel eroverheen en garneer met de reepjes ijsbergsla, stukjes hardgekookt ei en eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#2 KEFTEDES IN TOMATENSAUS.
Keftedes in tomatensaus.
Ingrediënten
Voor de keftedes:
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ei
- ¼ kopje paneermeel
- scheutje water (ongeveer 3-4 eetlepels)
- 3 el gehakte verse peterselie
- 2 el gehakte verse munt
- 2 tl gedroogde oregano
- 1/2 el komijnzaad
- 1 tl kaneel
- zout en peper naar smaak
- olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 1 pak (400 gram) tomatenblokjes met knoflook of basilicum/oregano van Heinz
- ½ ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Meng in een kom het gehakt, fijngehakte ui, knoflook, ei, paneermeel, water, peterselie, munt, oregano, komijnzaad, kaneel, zout en peper. Kneed goed tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm kleine balletjes van het mengsel, ter grootte van een walnoot.
- (Als je twijfelt of het gehakt goed gekruid is, is het een idee om een klein proefballetje te bakken voordat je de rest van het gehaktmengsel vormt. Op die manier kun je de smaak controleren en indien nodig nog extra kruiden toevoegen voordat je de rest van de keftedes vormt.)
- Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de keftedes aan beide kanten goudbruin en gaar, ongeveer 3-4 minuten per kant. Haal ze uit de pan en zet opzij.
- Voor de tomatensaus, verhit wat olijfolie in een andere pan op middelhoog vuur. Fruit de fijngehakte ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenblokjes toe. Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende 10-15 minuten, tot hij iets dikker is geworden.
- Voeg de gebakken keftedes toe aan de tomatensaus en laat ze nog 5 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Serveer de keftedes in tomatensaus warm, eventueel met wat stukjes brood.
- Eetsmakelijk!
#3 ROMIGE TORTELLINI MET SPERZIEBONEN & KIP.
Romige tortellini met sperziebonen & kip.
Ingrediënten
- 200 tortellini (vulling naar eigen keuze)
- 200 gram sperzieboontjes
- 150 gram champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram kipfiletreepjes
- 2 el kruidenkaas (bijvoorbeeld Boursin)
- 150 ml kookroom
- 2 tl italiaanse kruiden
- 50 gram parmezaanse kaas
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Snijd de sperziebonen in stukjes, de champignons in plakjes en de ui en knoflook fijn.
- Breng een pan met water en snuf zout aan de kook. Kook de tortellini volgens de instructies op de verpakking tot ze al dente zijn. Voeg de sperziebonen toe tijdens de laatste 5 minuten van het koken. Giet af en zet opzij.
- Terwijl de tortellini kookt, verhit je wat olijfolie in een koekenpan en bak de kipfiletreepjes tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
- Voeg nog wat olijfolie toe aan dezelfde pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak ze tot ze zacht en geurig zijn, ongeveer 2-3 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak ze tot ze zacht en licht gebruind zijn, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de gebakken kip weer toe aan de pan en meng goed.
- Voeg de kruidenkaas en kookroom toe aan de pan en roer tot de saus glad en romig is. Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
- Voeg de gekookte tortellini en sperziebonen toe aan de pan en roer alles voorzichtig door zodat de saus de tortellini goed bedekt.
- Bestrooi het gerecht met geraspte Parmezaanse kaas en laat het nog een paar minuten sudderen tot alles goed is verwarmd en de saus is ingedikt.
- Serveer het gerecht gelijk. Garneer nog met wat extra Parmezaanse kaas en verse kruiden naar keuze.
- Eetsmakelijk!
#4 PASTA SALADE MET GROEN PESTO.
pasta salade met groene pesto.
Ingrediënten
- 150 gram pasta (fusilli of penne, bijv.)
- 1 groentebouillonblokje
- ½ komkommer, in blokjes
- handje gemengde sla
- 2 el pijnboompitten, geroosterd
- 1 kipfilet gyros in blokjes of 100 g gerookte kip, in stukjes
- 1 bol mozzarella, in stukjes of bolletjes
- 100 gram cherrytomaten, in kwarten
- 2-3 el groene pesto (bakje Jumbo)
- 1 klein rood uitje, fijngesnipperd
- 1 el extra vierge olijfolie
- vers geraspte Parmezaanse kaas (naar smaak)
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Kook de pasta in ruim water met het groentebouillonblokje. Giet af, spoel koud af en laat uitlekken.
- Rooster de pijnboompitten en zet opzij.
- Bak de kip gyros gaar (gerookte kip hoeft niet gebakken).
- Meng de afgekoelde pasta met pesto, olijfolie en rode ui.
- Voeg komkommer, tomaatjes, sla, kip, mozzarella en pijnboompitten toe. Meng voorzichtig.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#5 GEROOSTERDE PAPRIKA-TOMATENSOEP MET PULLED CHICKEN.
GEROOSTERDE PAPRIKA-TOMATENSOEP MET Pulled chicken.
Ingrediënten
- 3 rode puntpaprika's
- 4 grote romatomaten
- 1 kipfilet
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 600 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 el tomatenpuree
- olijfolie
- snuf tijm
- snuf oregano
- snuf paprikapoeder
- zout en peper
- ½ tl sambal oelek (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika's en tomaten in grove stukken. Pel de ui en snijd deze in parten. Pel de knoflooktenen en laat ze heel.
- Leg alles op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met paprikapoeder, oregano, tijm, zout en peper.
- Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven, tot ze zacht zijn en licht geblakerd aan de randen.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de groenten iets afkoelen.
- Kook ondertussen de kipfilet in ca 15 minuten gaar in een pan met water.
- Verhit een beetje olijfolie in de soeppan en bak de tomatenpuree even aan.
- Doe de geroosterde groenten in de soeppan. Voeg het water en bouillonblokje toe.
- Pureer tot een gladde soep.
- Breng de soep weer aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Haal de kip uit het water en pluk deze met 2 vorken uit elkaar. Voeg de helft van de kip toe aan de soep.
- Schep de soep in kommen en verdeel de overige pulled chicken eroverheen.
- Eetsmakelijk!




