Top 5 seizoengroenten van oktober.

De 5 favoriete recepten met de seizoengroenten van deze maand!

Maar wat zijn nu de seizoengroenten in de maand oktober?
Denk aan: Aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, koolraap, koolrabi, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, radijs, rode biet, spruiten, spitskool, spinazie, ui, venkel, wittekool, witlof, paprika en wortel.

#1 Wortel Pompoensoep.

Wortel pompoen soep.

Deze romige wortel pompoensoep zit vol met smaak! Simpel om te maken met weinig ingrediënten en de soep staat snel op tafel!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep, voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 fles pompoen
  • 2 uien
  • 800 ml water
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1 wortel
  • 4 cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 vleestomaat
  • peterselie
  • olijfolie

Instructies
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd in blokjes. Was en snijd de wortel en tomaat in blokjes en de ui en knoflook fijn. De gember schillen en fijn snijden.
  • Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de pompoenblokjes toe en bak dit. Na 2 minuten voeg je de wortel, ui, knoflook, gember en de tomatenblokjes toe.
  • Bak dit al roerend 8 minuten en giet het water bij.
  • Verkruimeld de bouillonblokjes boven de pan en kook het 20 minuten op laag vuur.
  • Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door.
  • Verwarm de soep nog even een paar minuten en serveer met wat peterselie en eventueel wat extra room.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord soep, wortel pompoensoep

#2 Parmezaanse krieltjes uit de oven.

Parmezaanse krieltjes uit de oven.

Krieltjes uit de oven is sowieso al erg lekker maar wat dacht je met parmezaanse kaas? De Parmezaan geeft een heerlijk krokant korstje aan de aardappeltjes.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram krieltjes met schil
  • 1 el rozemarijn
  • 2 el tijm
  • 2 el knoflookzout
  • snuf zout
  • scheut olijfolie
  • 10 el geraspte parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de krieltjes in stukken en doe ze in een ovenschaal.
  • Voeg vervolgens een scheut olijfolie, de kruiden en de helft van de Parmezaanse kaas toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Zet de schaal vervolgens 40 á 45 minuten in de oven en roer afentoe even om. De laatste 5 minuten voeg je de overige parmezaanse kaas over de aardappeltjes.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord bijgerecht, hoofdgerecht, krieltjes, ovengerecht, parmezaansekaas

#3 Masala kip met spitskool.

Masala kip met spitskool.

Een lekker Surinaams gerecht met kip masala en spitskool.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 á 4 el Faja Lobi Roti kip masala kruidenmix
  • 150 gram volkoren rijst
  • 400 gram gesneden spitskool
  • 2 kipfilets
  • kopje water
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kippen bouillonblokje
  • 1 maggiblokje

Instructies
 

  • Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Zet een pan water op het vuur en kook de rijst volgens bereiding op verpakking.
  • Snijd de kipfilet is reepjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en de kip aan tot de kip gaar is.
  • Voeg 2 el masala kruiden en een scheutje water toe. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de spitskool toe en roerbak dit voor 5 minuten mee. Verkruimel een kippen bouillonblokje en een maggieblokje boven de wokpan, scheut water, 2 el masala kruiden, roeren en zet dan een deksel op de pan. Laat dit voor 10 minuten zachtjes en al roerend pruttelen.
  • Voeg eventueel wat sambal naar smaak toe.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord kipmasala, spitskool, surinaamse keuken

#4 Gehakt met aubergine rolletjes.

Aubergine rolletjes in tomatensaus.

Dit gerecht met aubergine rolletjes met gehakt is waanzinnig lekker! De combinatie met de licht zoete tomatensaus maakt het helemaal af. Een simpel gerecht en heerlijk met rijst.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergine
  • feta
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Voor het gehakt:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el ketjap manis
  • zonnebloemolie
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Voor de tomatensaus:

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl peterselie fijngesneden
  • 2 tl paprikapoeder
  • 200 ml tomatensaus van (Tomato Frito, Heinz)
  • 1 el suiker
  • 100 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aubergines en snijd in plakken. Leg de aubergine plakken op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Smeer met een kwastje aan beid kanten de plakjes aubergine in met olijfolie. Wat peper en zout aan beide kanten en plaats ze voor ongeveer 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Voor het gehakt:

  • Pel en snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verhit een koekenpan met wat zonnebloemolie en bak de ui en knoflook glazig.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg alle kruiden toe met de gebakken ui en knoflook, ketjap manis en kneed alles goed samen. Rol gehaktrolletjes. (ze moeten in de aubergine passen.) Verwarm een koekenpan met wat olijfolie en bak de gehaktrolletjes aan beide kanten halfgaar. Zet het gehakt apart.

Voor de saus:

  • Pel en snijd de ui fijn. Verwarm wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de ui. Voeg de tomatenpuree en alle kruiden, water en de suiker toe. Roer goed door en laat dit 2 minuten zachtjes koken.
  • Pak een ovenschaal en bedek de gehele bodem met de tomatensaus. Leg in elk plakje aubergine een gehaktrolletje en rol dit strak op. Plaats de gevulde aubergine in de tomatensaus. Werk het af met kruimels feta.
  • Zet de schaal in de oven en verwarm dit 15 á 20 minuten. Serveer dit met rijst.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord aubergine, gehakt, ovengerecht

#5 Krieltjes met gebakken venkelsalade.

Krieltjes met gebakken venkelsalade.

Zin in een warme salade bij je frietjes of krieltjes? Dan heb ik iets lekkers voor je!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 venkel
  • 1 rood paprika
  • 1 ui
  • 1 tl venkelzaad
  • 350 gram krieltjes
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in repen.
  • Was en snijd de paprika en snijd in repen, snijd de ui in dunne reepjes.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan of koekenpan en bak de krieltjes op middelhoog vuur.
  • Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak de venkel met ui voor 6 minuten. Voeg de venkelzaad toe en roer dit door. Voeg daarna de paprikareepjes toe en bak dit nog even 4 minuten mee.
  • Heerlijk met een stukje vlees naar wens.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord gebakken salade, pastasalade, venkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2023 | Danielle Westdijk