Aubergines zijn een veelzijdige groente die je op talloze manieren kunt bereiden. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook boordevol smaak. Laten we meteen beginnen met de 5 x lekkerste auberginerecepten!
# 1 PASTA MET AUBERGINE.
Pasta met aubergine.
Ingrediënten
- 150 gram pasta (bijvoorbeeld penne of fusilli)
- 1 aubergine, in blokjes gesneden
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 ml kookroom
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl italiaanse kruiden
- 5-6 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
- 2 takjes basilicum, fijngehakt
- 1 groente bouillonblokje
- Parmezaanse kaas, geraspt
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met een bouillonblokje. Giet af en zet opzij.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
- Voeg de knoflook toe en bak kort tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de aubergineblokjes toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg het paprikapoeder en de Italiaanse kruiden toe, roer goed door.
- Voeg de kookroom toe. Roer goed door en laat sudderen tot de saus iets is ingedikt. Rasp wat parmezaanse kaas door de saus heen.
- Voeg de zongedroogde tomaten en verse basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en meng goed zodat de pasta gelijkmatig bedekt is met de saus.
- Serveer de pasta direct, lekker met extra geraspte Parmezaanse kaas.
- Eetsmakelijk!
#2 PASTA MET AUBERGINE & RICOTTA.
Pasta met Aubergine & Ricotta.
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 ui
- 100 gr gerookte kip
- 2 teentje knoflook
- 2 tl gedroogde oregano
- 200 gr pastaschelpjes
- 2 el rode chili-knoflookpesto
- 50 gr ricotta
- 15 gr parmezaanse kaas
- handje amandelen
- 2 el water
Instructies
- Snijd de aubergine in stukjes van 1 cm, snijd de ui fijn, pers de knoflook fijn en snijd de gerookte kip in hele kleine stukjes.
- Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine, ui, kip en knoflook met de oregano 2 minuten. voeg 2 el water toe en laat met deksel zachtjes 5 minuten stoven.
- Hak de amandelen fijn en zet apart. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Haal de deksel van de pan en bak nog 10 minuten onder regelmatig roeren.
- Voeg de 2 el pesto en 40 gram ricotta toe en daarna de pasta. Roer dit goed om. Rasp de parmezaan fijn en roer dit door de pasta heen.
- Voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer met wat stukjes amandelen, snufje oregano en de rest van de ricotta erover.
- Eetsmakelijk!
#3 PASTA MET VENKEL & AUBERGINE.
Pasta met venkel en aubergine.
Ingrediënten
- 350 gram penne
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- 1 kleine venkel
- 6 zongedroogde tomaten
- 200 gram gekruid kipgehakt
- 1 el paprikapoeder
- 1 groente bouillonblokje
- 200 ml kookroom
- 1 zakje parrano snippers
- snuf italiaanse kruiden
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Pel en snijd de ui fijn, snijd de knoflook fijn en de venkel en aubergine in kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaatjes grof in stukken.
- Verhit wat olijfolie in een wokpan en rul het kipgehakt. Na 3 minuten voeg je de ui en knoflook toe en bak dit glazig mee. Voeg na 5 minuten de venkel, aubergine en de tomaten toe en bak dit ook mee.
- Voeg na 5 minuten de paprikapoeder toe en verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Schenk de kookroom bij en roer dit alles goed door. De saus gaat nu al dikker worden.
- Roer de kaas door de saus. Zodra dit gesmolten is voeg je de pasta toe en roer dit door de saus. (Eventueel kan je nog wat zout en peper naar smaak toevoegen.)
- Bestrooi de pasta met italiaanse kruiden en serveer de pasta gelijk, want de saus is nu nog lekker smeuiig!
- Eetsmakelijk!
#4 GEVULDE AUBERGINE MET PARELCOUSCOUS.
Gevulde aubergine met parelcouscous
Ingrediënten
- 150 gram parelcouscous
- 1 aubergine
- 1 uien
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram rundergehakt
- 1 tl komijn
- 1/2 blikje tomatenblokjes
- 1 tl paprikapoeder
- ½ rood paprika
- 1 el oregano
- 1 tl kaneel
- knoflook olijfolie
- zout
- peper
- geitenkaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de aubergines en bestrijk de aubergines met de knoflook olijfolie. Leg de aubergine op een bakplaat of in een ovenschaal en bak dit voor 30 minuten. Draai ze halverwege om.
- Ondertussen pel en snipper je de ui, snijd de knoflook fijn en de paprika in kleine blokjes. Fruit dit met wat olijfolie aan in een pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg een half blikje tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper, zout, oregano, komijn, paprikapoeder en kaneel. Laat dit alles 10 minuten pruttelen.
- Bereid de couscous zoals op de verpakking staat vermeld.
- Haal na 30 minuten de aubergines uit de oven en hol ze uit met een lepel.
- Snijd de vruchtvlees in stukjes en voeg toe aan het gehaktmengsel.
- Voeg ook de parelcouscous aan het gehaktmengsel toe en roer dit goed door.
- Vul de aubergines en garneer met wat geitenkaas en wat olijfolie. Zet ze nog even 10 minuten op 180 graden in de oven en klaar.
- Eetsmakelijk!
#5 BROODJE AUBERGINE SPREAD MET GEITENKAAS.
Broodje aubergine spread met geitenkaas.
Ingrediënten
- 2 harde broodjes
- 4 el aubergine spread van KoRo
- sla blaadjes
- 3 zongedroogde tomaatjes
- handje pijnboompitten
- geitenkaas
Instructies
- Rooster de pijnboompitten.
- Halveer de broodjes en smeer de broodjes in met de aubergine spread.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Garneer de broodjes met wat sla, stukjes zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en verkruimel de geitenkaas over de broodjes.
- Eetsmakelijk!